Gå til indhold
Høretelefon-forstærker

BURSON AUDIO Conductor 3X Reference Sølv

Flot udstilling

Fordele

  • Klasse A-udgangstrin
  • Tilslutning for både balancerede og ikke-balancerede hovedtelefoner
  • Bygget med diskrete komponenter
  • Forstærkermodulerne kan opgraderes til endnu bedre lyd
  • Dobbelte ESS9038QM-DAC’er
  • Audiofil USB-indgang med understøttelse for op til 32-bit/768 kHz
  • Pass-through for tilslutning til andre komponenter, f.eks. effekttrin
  • Kan drive selv de mest tungt drevne audiofile høretelefoner
  • Lækker og solid aluminiumsfinish

Begrænsninger

  • Ingen tonekontroller
  • ”Kun” tilslutning for ét par høretelefoner
Jesper Jørgensen
Jesper Jørgensen

Aarhus Tilst

Burson Conductor 3X Reference – topklasse-høretelefonforstærker til audiofile specialister

Burson Audio er nye i HiFi Klubben. I jagten på de bedst mulige høretelefonforstærkere måtte vi helt om på den modsatte side af kloden, til Australien, for at finde noget, der var godt nok. Men det var turen værd!

Burson Conductor 3 laves i fire forskellige udgaver. Ingen af dem er billige, men når man hører dem, virker prisen mere end rimelig. For det er grej i en klasse for sig.

Burson Conductor 3X Reference er firmaets absolutte topmodel. Balanceret drift, audiofile DAC’er og analoge indgange. Der er ikke sparet på noget.

Referencemodellen kan bruges med både analoge og digitale lydkilder. Ud over at koble den til dine yndlingshøretelefoner er der to sæt XLR-udgange, så du kan bruge den som DAC eller som digital forforstærker.

Analogdelen er opbygget efter klassisk opskrift med diskrete komponenter og klasse A-udgangstrin. Det er principper, der ville virke luksuriøse i en fuldvoksen integreret forstærker. Men det her er ”bare” en høretelefonforstærker – og så er det altså helt vildt. Forstærkeren kan levere hele 7,5 watt i en 16 ohms belastning. Det er faktisk nok til at drive et sæt højttalere!

Der er både en standard 6,3 mm hovedtelefonudgang og en balanceret XLR-udgang for hovedtelefoner til balanceret drift. Og det handler ikke kun om de rigtige forbindelser. Til forskel fra den ikke-balancerede udgave er der her to identiske forstærkertrin pr. kanal. Hvilket også er årsagen til, at udgangseffekten er dobbelt så høj ved balanceret drift.

Digitaldelen er til gengæld splinterny og specielt udvalgt, fordi ESS laver nogle af de bedste DAC’er. Og for at tvinge støj og forvrængning endnu længere ned er der to sæt ESS9038QM-DAC’er.

Den perfekte makker til computeren

Burson har lagt meget kærlighed i Conductor-seriens USB-indgang. Der benyttes en kraftfuld XMOS chip der kan trække det fulde potentiale ud af Conductor-seriens digitale kredsløb. USB-indgangen understøtter signaler op til 32-bit/768 kHz og kan endda afspille DSD 512-filer.

På forstærkerens front sidder også en indgang til mikrofon. Tilslut dine audiofile høretelefoner og en separat mikrofon, og du er klar til gaming med lydkvalitet i en klasse som de færeste nogensinde vil opleve. Du kan også tilslutte headsets som Audeze LCD-GX, en gaming head-fi høretelefon med mikrofon direkte til forstærkeren. 

Diskretion – en æressag 

Burson gør ikke tingene som andre. Først og fremmest er de indædte modstandere af operationsforstærkere – altså de små integrerede kredsløb, der bruges som færdiglavede byggeklodser i næsten alle analoge hi-fi-apparater.

Operationsforstærkere er praktiske, da man kan lave en forforstærker eller en analogdel til en CD-afspiller med enkelt af dem, samt en håndfuld billige komponenter udenom.

Det er bare ikke godt nok ifølge Burson. Problemet er, at den begrænsede overflade på den lille klump silicium, som et integreret kredsløb er lavet af, ikke levner plads til komponenter af ordentlig kvalitet. Og da alle komponenter er integreret i den samme chip, kan de ikke testes eller parres individuelt.

Men i stedet for at konstruere sine høretelefonforstærkere med diskrete komponenter har Burson Audio valgt at beholde formatet fra de integrerede kredsløb – men bygge dem med diskrete komponenter af høj kvalitet. De bliver temmelig store, men passer stadig i printsoklerne til standard-operationsforstærkere.

Det betyder, at Bursons diskrete operationsforstærkere kan bruges alle de steder, hvor man ville bruge en vanlig kreds. Og det betyder ligeledes, at man kan opgradere sin Burson høretelefonforstærker til endnu bedre lyd ved at udskifte operationsforstærkermodulerne til dyrere varianter.

Burson Audio har gennem de sidste 10 år udviklet seks generationer af diskrete operationsforstærkermoduler, og de tilbyder desuden varianter af de enkelte modeller i forskellige pris- og kvalitetsklasser.

Klassekamp

Burson Audio har valgt at satse på klasse A-forstærkere, der er kendt for deres vellyd og musikalitet – men også for deres høje strømforbrug. Hvor en klasse D-forstærker omdanner mindst ni tiendedele af den tilførte effekt til udgangseffekt, er det omvendt med klasse A-forstærkere: Her bliver ni tiendele af effekten afgivet som varme i kølepladerne og kun en tiendedel som lyd.

For at opgaven ikke skal blive alt for nem, har Burson audio valgt at presse en klasse A-forstærker ind i et kabinet, der er lige så kompakt, som en moderne klasse D-forstærker. Det kan kun lade sig gøre, fordi det 6 mm tykke aluminiumskabinet fungerer som én stor køleplade. Den rillede overflade er ikke et designfif, men simpelthen den mest effektive måde at aflede varmen.

SABRE32 DAC

Den tårnhøje kvalitet i forstærkeren kan være lige meget, hvis det signal, der kommer ind i den, er halvdårligt. Bursons høretelefonforstærkere har alle indbygget digitalkonverter. Og de har valgt den, som de anser for den bedste af slagsen, nemlig ESS SABRE32 9038QM. Sammenlignet med andre gode DAC’er som Burr Brown PCM1793 leverer ESS 9038 højere opløsning og åbenhed, samt bedre dynamik og klarhed. Det eneste, der er bedre end en ESS9038Q2M, er to ESS9038Q2M, så det er, hvad der er puttet til Referfence-modellen. 

Trådløs kvalitet

Bluetooth er både populær og elsket på samme tid. Og begge dele med god grund. Bluetooth er en nem og praktisk måde at overføre lyd trådløst, og alle mobiltelefoner og bærbare computere understøtter den.

Desværre er den almindelige Bluetoohprotokol kvalitetsmæssigt begrænset, da signalet komprimeres kraftigt, inden det afsendes. Det giver en kvalitet, der ligger tættere på MP3-filer end på CD-kvalitet.

Løsningen på det problem er aptX-protokollen, som giver en betydelig bedre lydkvalitet end den grundlæggende A2DP-protokol, selv om lyden stadig er komprimeret. Bursons høretelefonforstærkere bruger den nyeste udgave, kaldet aptX HD, som understøtter højtopløst lyd og samtidig har en langt højere båndbredde. Der bruges stadig kompression, men lydkvaliteten er meget tæt på CD-kvalitet. Så tæt, at man kan tillade sig at lytte trådløst uden at ofre kvaliteten.

Strøm uden modstand

Nogle producenter sværger til gammeldags lineære strømforsyninger, hvor en solid transformator omdanner lysnettets 230 volt til de lavere spændinger, der skal bruges i forstærkeren. På grund af den indre modstand i transformatoren er det imidlertid svært at levere strøm strøm hurtigt nok til at følge variationen i musikken.

Bursons Max Current Power Supply (MCPS) undgår den tunge transformator og batterier af store ladekondensatorer ved først at omclocke netfrekvensen til 170 kHz. I tilgift flyttes støj og forstyrrelser langt væk fra det hørbare område.