Gå til indhold

LED, QLED, Mini-LED, micro-LED eller OLED

Hvilket
TV
skal du vælge?

TV-teknologierne udvikler sig konstant. Nye løsninger som Mini-LED, QLED og OLED er kommet til, mens andre – for eksempel plasma-TV og de oprindelige LCD-TV – er blevet forældet og gledet ud i mørket. 3D og buede skærme er kommet og gået igen, Smart TV og HD-streamingtjenester er blevet hverdag, og listen kunne blive ved.

Det er en ren jungle at finde rundt i, og for at gøre ondt værre, så står både producenter og tvivlsomme elektronikforretninger på spring for at narre dig til bare at købe det, de tjener mest på lige nu. Du skal derfor være lidt på vagt, når du køber TV og vælger teknologi.

Her kan du se et reelt overblik over de forskellige grundteknologier, og ellers er du altid velkommen til at spørge HiFi Klubben til råds, så du finder det perfekte TV til dit behov.

Mest populære
TV

Micro-LED
Fremtidens TV?

Når LED’erne bliver små nok, kan det lade sig gøre at have én LED pr. pixel, hvor LED’erne i sig selv skaber billedet. Denne teknologi bruges i dag hovedsagligt til digitale billboards og skærme til koncerter, fordi de enkelte pixels her er store nok til at det kan lade sig gøre. Teknologien kaldes Micro-LED og må ikke forveksles med Mini-LED, hvor LED’erne som nævnt kun står for at skabe lyset. Micro-LED bliver hele tiden bedre og billigere, men kan stadig kun fås i TV i meget store størrelser og til tårnhøje priser.

Med Micro-LED kan du få maksimal lysstyrke og det dybeste sortniveau, da du kan slukke LED’erne ned på pixel-niveau. Tiden vil vise, om Micro-LED kan overtage de andre teknologier i fremtiden for at give os det perfekte billede.

OLED
Det lækre alternativ

I teorien er Micro-LED den perfekte kombination af disse to teknologier, men da denne teknologi stadig er meget ny, er det stadig et åbent spørgsmål, om OLED, Micro-LED, eller noget helt tredje bliver fremtidens dominerende TV-teknologi.
Se alle OLED-TV

De såkaldte OLED-TV (Organic LED) er efter nogle års tilløb blevet en reel spiller på markedet. I en OLED-skærm er det selve de enkelte pixels, der udsender lys, lidt på samme måde som beskrevet i micro-LED teknologien herover. Herved kan du på én gang kombinere en række af fordelene fra LED og de nu uddøde plasma-TV: superfladt design, lavt energiforbrug, perfekt sortniveau og ultrahurtig responstid.

Det er lidt pudsigt, men OLED og LED er hver især suveræne til det, de andre er dårligst til. OLED har således perfekt sortniveau, fordi du her bare skal slukke for de rigtige pixels for at få kulsort. Til gengæld er lysstyrken ret begrænset i forhold til LED.

LED må kæmpe hårdt for at lukke af for det kraftige lys, der banker på bag panelet, og det kan (endnu) ikke lade sig gøre 100 procent – heller ikke med Mini-LED. Til gengæld er LED suveræne til at skrue op for lysstyrken, når der er brug for det, også lokalt i billedet. Det giver dem en fordel frem for OLED, ikke mindst i oplyste rum.

Mest populære
OLED

QLED
LED PÅ NÆSTE NIVEAU

Et QLED-TV er i stand til at gengive det fulde farverum helt korrekt, helt lineært og med fuld brillans uanset lysstyrke. Det betyder imponerende mættede og naturlige farver under alle forhold. Du får samtidig både sortniveau og betragtningsvinkel på et niveau, der er meget tæt på OLED.
Se alle QLED-TV

QLED-teknologien er oprindelig udviklet af Samsung, men andre producenter arbejder i dag med de samme principper, af (Af og til under lidt andreanderledes navne). I et QLED-TV er både LED-bagbelysningen og LCD-krystallernes funktion forfinet til det næsten perfekteog gjort mere ”finmasket”, og så du kan opnå en helt fantastiskvirkelig flot billedkvalitet.

Et QLED-TV bygger på den såkaldte Quantum Dot bagbelysning, hvor der sidder et lag af ultrasmå nano-krystaller (kaldet ”quantum dots”) umiddelbart bag LCD-panelet. Hvert enkelt krystal er lavet til at udsende enten rødt, grønt eller blåt lys, når det rammes af bagbelysningen. Dette lys styres så videre til de respektive røde, grønne og blå billedpunkter (pixels) på selve skærmen. De enkelte pixels fødes med andre ord med lys i deres egen ”rigtige” farve i stedet for hvidt, og det gør en synlig forskel.

Mest populære
QLED

Topklassen
NEO QLED / Mini LED

Mini-LED, også kendt som Neo QLED eller QNED, er en videreudvikling af LED-teknologien, hvor man har formået at lave lysdioderne, der skaber lyset til billedet, omkring 40 gange mindre. Det giver plads til langt flere LED-pærer, hvilket betyder, at et Mini-LED TV har meget bedre kontrol over både de lyse og mørke dele af billedet i forhold til traditionelle LED TV.
Se alle Neo QLED-TV

Du får bedre sortniveau og kontrast samt langt mindre ”bleeding”, og Mini-LED er en teknologi, der potentielt kan løfte LED-teknologien til et helt nyt niveau. En anden fordel ved Mini-LED er, at dybden på TV’ene kan optimeres endnu mere, fordi der spares så meget plads omkring LED-pærerne. Derfor kan Mini-LED TV i teorien blive næsten lige så flade som OLED. Husk dog, at dette også betyder at der bliver endnu mindre plads til en ordentlig højtaler!

Mini-LED kan kombineres med QLED for at give et endnu bedre billede. Det er det, Samsung eksempelvis kalder ”Neo QLED”.

Mest populære
Neo QLED

LED
SLANKT DESIGN OG LAVT ENERGIFORBRUG

LED-TV er teknologien, som betød starten på dagens superslanke TV. Billedpanelet på et LED-TV fungerer via millioner af flydende LCD-krystaller, som åbner og lukker for lyset, hjulpet af et sindrigt system af mikroskopiske farvefiltre. Og her opstår forvirringen allerede, fordi det, man for få år siden kaldte for LCD-TV, i dag er erstattet af LED-TV. Men billedet laves stadig af LCD-krystaller.
Se alle LED-tv

Forklaringen er, at selve billedet fortsat dannes af et LCD-panel, men selve lyskilden er ændret fra at være en slags tynde lysstofrør til i dag at være baseret på lysdioder (LED). Det giver mulighed for et særdeles slankt design og et imponerende lavt energiforbrug sammenlignet med gårsdagens LCD-TV. På LCD-TV sad belysningen oftest bagved selve panelet, hvilket gjorde skærmene tykkere. På LED-TV sidder lysdioderne enten langs kanten af TV’et (Edge-LED) eller er fordelt over hele bagpanelet (Full Backlight).

På minussiden kan et LED-TV ikke gengive helt kulsort, og du kan også opleve, at bagbelysningen skinner ujævnt igennem i mørke partier på panelet, især i skærmens yderområder (dette kaldes ”bleeding” på fagsprog). Normalt er dette dog ikke noget, du vil tænke over til daglig. Men på helt sorte/mørke billeder, vil du kunne genkende det i større eller mindre grad på de fleste LED-TV.

LED-TV er ukomplicerede at have med at gøre i dagligdagen, og de fungerer rigtig fint under næsten alle lysforhold og med alle billedkilder. De er også den mest prisvenlige kategori, som har gjort både storskærme og Smart TV tilgængelige for almindelige forbrugere. De er dog efterhånden ved at blive afløst af de nyere og mere avancerede QLED-TV.

Mest populære
LED-TV

Hvad skal jeg så vælge?

Om du skal vælge LED, Mini-LED, OLED eller noget helt andet, er i høj grad et spørgsmål om dit behov og dit budget – og selvfølgelig din personlige smag. Hvis du anvender TV’et i et rum med meget lysindfald udefra eller direkte sol, så er LED eller QLED nok at foretrække på grund af den høje lysstyrke. Omvendt skal du overveje at kigge mod OLED, hvis du er ude efter det perfekte sortniveau.

I HiFi Klubben vil vi meget gerne vejlede dig til at finde ud af, om du bør lægge dine penge i rå størrelse, flottere design eller bedre billedkvalitet. Det er ikke nemt at beskrive forskellene med ord, så vi vil opfordre dig til at komme ind og opleve de forskellige modeller i praksis. Så kan vi i samme omgang hjælpe dig med at få en ordentlig lydløsning til dit TV. For selvom der er udviklet virkelig meget på billedkvaliteten af TV de senere år, så har producenterne stadig meget lidt fokus på lyden. Og lyden er stadig halvdelen af oplevelsen!