Chromecast Audio og AirPlay 2 er to alternative veje til trådløs musik i flere rum, hvor du ikke er tvunget til at vælge alle dine højtalere og afspillere fra ét mærke. Det giver dig frihed og masser af muligheder, men du bør alligevel overveje dine behov nøje, inden du vælger. Et fuldblods multirums-system kan nemlig stadig være en bedre investering på den lange bane, og du får også den bedste brugeroplevelse med denne løsning.
Chromecast Audio – frit og økonomisk
Chromecast – tidligere kendt som Google Cast – er en teknologi udviklet af Google. Den rene lydversion kaldes Chromecast Audio og fås indbygget i en række højtalere og musikanlæg. Alternativt kan du få Chromecast Audio som en lille prisbillig adapter, du nemt kan tilslutte bag på dit anlæg. Vær opmærksom på, at Chromecast også findes i udgaver primært beregnet til TV og videostreaming (Chromecast 2/Chromecast Ultra).
Med Chromecast Audio kan du streame lyd og musik fra enhver app, som understøtter teknologien. Dem er der efterhånden rigtig mange af, og det gælder både på Android, Apple iOS og PC/Mac. Bare tryk på et lille ikon i din musikapp, og vælg højtaler eller apparat – så spiller musikken i ét eller flere rum samtidig, alt efter hvordan du har lavet din opsætning i Google Home-appen.
Chromecast er en både enkel og velspillende start på trådløs musik og multirum, ikke mindst hvis du spiller på et anlæg, hvor funktionen er indbygget, for eksempel C338-forstærkeren fra NAD. Du kan også komme i gang for meget små penge blot ved at købe en adapter. Senere kan du så udbygge med Chromecast-højtalere eller flere adaptere, som du ønsker.
På minussiden kan du ikke streame flere forskellige musiknumre samtidig fra samme app via Chromecast. Derfor er systemet mest velegnet, hvis du bare vil have nem adgang til at spille musik fra din streaming-app over til en eller flere højtalere rundt omkring i dit hjem. Du har altid musikken lige ved hånden på din telefon, og du bestemmer præcis, hvor i dit hjem den skal spille. Også hvis du vil fylde mange rum med samme musik, for eksempel til en fest. Og det er i sig selv en revolution.
AirPlay 2 – streaming og multirum for Apple-fans
AirPlay 2 er nyeste version af Apples AirPlay-teknologi, som har været på markedet i en del år. En af de store nyheder i 2’eren er avanceret multirums-funktionalitet. Systemet vil også blive understøttet af en lang række andre produkter fra blandt andet Bowers & Wilkins, B&O Play, Denon/HEOS, Bluesound og Sonos.
Som altid er AirPlay kun for Apple iOS-brugere på mobil og tablet platforme (iPhone/iPad), men via iTunes kan AirPlay også afspilles på Mac og PC. Indtil videre ser det ud til, at det kun bliver Apple Music, der vil give mulighed for streaming af flere forskellige musiknumre på samme tid via AirPlay 2. Hvis du ikke er til Apple, kan du med andre ord roligt glemme alt om AirPlay.
Når det er sagt, så ser AirPlay 2 ganske interessant ud som et mere åbent alternativ til de etablerede multirums-systemer. Teknologien er en del af iOS-styresystemet, så praktisk talt enhver app, der kan afspille lyd – inklusive YouTube og Netflix – kan streame den direkte til højtalere og anlæg med AirPlay 2.
Multirums-systemet – den komplette løsning
Et rigtigt multirums-system som Sonos, HEOS by Denon eller Bluesound er skabt helt fra bunden til at spille trådløs musik i flere rum så godt som muligt. Det giver dig mange fordele:
- Du kan styre både musikvalg og lydstyrke i alle rum fra systemets egen app.
- Du kan frit streame forskellig musik til højtalere i forskellige rum, også inde fra den samme musiktjeneste.
- Du kan bruge systemet med Apple og Android telefoner samtidig.
- Både app, højtalere og afspillere bliver løbende opdateret fra producenten via nettet.
- Højtalerne matcher hinanden i design og funktion.
- Du kan få løsninger til næsten alle slags rum samt TV-lyd.
- Du kan starte med en enkelt trådløs højtaler og udbygge i takt med lyst og behov
Med ægte multirum bliver du bundet til ét mærke af trådløse højtalere og afspillere, men det har også sine fordele. Fordi tingene er udviklet samme sted og kører fra systemets egen app, giver sådan et system nemlig en langt mere helstøbt brugeroplevelse end gør-det-selv løsningen med Chromecast eller AirPlay 2. Og hvis der er flere brugere – for eksempel en hel familie – er det en kæmpe fordel at kunne vælge forskellig musik i forskellige rum samtidig, uanset hvilken musiktjeneste du spiller fra, og uanset om din telefon hedder Apple eller Android.
Selv de rigtige multirums-løsninger kan dog stadig have deres små begrænsninger hist og pist, for eksempel omkring Bluetooth, YouTube-lyd, Spotify vs. Spotify Connect, HD-lyd eller andet. Under de enkelte systemer kan du læse meget mere om deres styrker og svagheder. Her vil vi bare nøjes med at konstatere, at et rigtigt multirums-system stadig er det bedste bud, hvis du går efter en komplet, velspillende og letbetjent trådløs musikløsning til hele dit hjem.