Gå til indhold

Hvordan du får fantastisk lyd i et almindeligt rum

Rumkorrektion

Så, det var det. Du har ofret blod, sved og tårer for at opsætte dit stereosystem. Du har måske brugt en hel eftermiddag på det, måske endda en hel dag. Du kommer sikkert til at lave små ændringer over den næste uge eller måned for at se, om du ikke lige kan gøre det en smule bedre. Det er alt sammen en del af det, og jo mere, du leger med det, jo mere vil du elske dit eget smukke hi-fi-system!

Men hvad nu, hvis du ikke havde pladsen til at parkere dine højtalere tre meter inde i rummet? Hvis det eneste sted, du havde plads til din subwoofer, var bag ved sofaen? Med andre ord: Hvis du havde en almindelig dagligstue? Denne guide kan hjælpe dig langt hen ad vejen, og med rumkorrektion kan du komme helt i mål.

 

Rumkorrektion er systemer, der måler dine højtaleres opførsel i dit rum og ændrer den opførsel med DSP (Digital Signal Processing). Som du har lært i denne guide, bliver lyden fra dine højtalere gevaldigt påvirket af dit lytterum, og rumkorrektion er en måde, hvorpå du kan minimere denne effekt.

Helt grundlæggende betyder det, at du kan placere dine højtalere i din dagligstue der, hvor de passer bedst i indretningen. Rumkorrektion vil derefter sørge for, at de lyder stramme, balancerede, rene og mere eller mindre perfekte. Selv hvis du har et dedikeret lytterum og har placeret højtalerne meget omhyggeligt som beskrevet i denne guide, kan rumkorrektion i de fleste tilfælde gøre dit stereobillede strammere og skarpere og gøre din bas mindre buldrende, dybere og generelt meget federe.

Rumkorrektion er ikke magi

Der findes flere avancerede programmer til rumkorrektion, og mange moderne high-end forstærkere har et system indbygget. Denon og Marantz bruger Audessey i deres surroundforstærkere og -receivere. NAD samarbejder med DIRAC, der specialiserer sig i rumkorrektions-software til flere forskellige formål. Og Lyngdorf har skabt deres eget system, der hedder RoomPerfect. I denne guide vil vi dykke ned i DIRAC og RoomPerfect.

Før du begynder på rumkorrektion, skal du opstille dine højtalere så godt som muligt. Du skal være godt tilfreds med lyden uden rumkorrektion, for software kan kun klare de sidste detaljer. Jo mindre signalet skal ændres og omregnes, jo mere naturligt vil din musik lyde, ligegyldigt hvor fantastisk rumkorrektionen er (og det er virkelig fantastisk). For hvert trin, hvor der skal ændres på lydstyrke og timing, risikerer du at miste naturlighed og realisme.

 

Du SKAL ikke absolut bruge rumkorrektion. Hvis du har en forstærker, der kan gøre det, kan du prøve det. Brug det i et par dage, og lyt. Hvis du ender med at beslutte dig for, at lyden er helt fin uden rumkorrektion, så er det også helt fint. I virkeligheden burde et godt udviklet og nøje opsat hi-fi-system ikke have brug for rumkorrektion.

Dirac

Dirac er den rumkorrektions-software, der bliver brugt i mange moderne NAD forstærkere, fra deres Masters-serie til deres NAD C 658 forforstærker og deres surroundforstærkere. Det fungerer gennem en app, der hedder Dirac Live. Det fede ved Dirac er, at det er fuldstændig justerbart i forhold til dine egne præferencer, men det betyder også, at det tager lidt tid at lære, og du skal nok bruge en hel eftermiddag, før du er tilfreds med resultatet. Når det så er sagt, så er det et kraftfuldt værktøj, der vil få det bedste frem i dit system. Dirac kommer i to udgaver.

Den almindelige version, der er inkluderet i de fleste NAD forstærkere korrigerer mellem 20 Hz og 500 Hz, som er der, de fleste problemer forårsaget af rummet opstår. Full Frequency versionen udvider helt op til 20 kHz og kan derfor også korrigere mellemtonen og diskanten. Hvis det lyder spændende at justere dit system så meget som muligt, er det versionen for dig.

Følg instruktionerne på nadelectronics.com/Dirac-live. Forbind din NAD forstærker til dit netværk, opdater dit firmware gennem BluOS-appen, og brug ventetiden på at opstille den medfølgende mikrofon. Vi anbefaler, at du bruger et mikrofonstativ, da mikrofonen skal stå helt stille under målingerne. Du kan også bruge en mere avanceret USB-mikrofon, hvilket vil give mere detaljerede målinger og endnu bedre resultater. Brug en bærbar computer, hvis du har mulighed for det, da dette gør det nemmere at lave justeringer senere.

 

Instruktionerne

  • På første trin skal du sikre dig, at lydstyrken på dine højtalere og din subwoofer er den samme. Gå ikke i panik, hvis der er en lille forskel mellem den højre og venstre højtaler, men vær opmærksom på lydstyrken på din subwoofer. Vælg nu din lytteposition. Dette ændrer markant måden, din DIRAC-profil vil lyde på, så prøv forskellige.

  • Konfigurationen “Chair” er lavet til, når du hører musik alene. Den vil gøre lyden meget stram og kontrolleret med et helt magisk stereobillede. Hvis du er typen, der bevæger dig, mens du lytter, er det måske ikke konfigurationen for dig. De andre konfigurationer er tiltænkt, hvis du hører musik sammen med andre. Det kræver flere målinger, så alle får en mere afbalanceret lyd, men stereobilledet vil være mindre skarpt. Hvis du har et stort lytterum, kan det være en god idé at vælge denne konfiguration, selv hvis du normalt er alene, da det måler mere af dit rum.

  • Nu skal du foretage dine målinger. Følg instrukserne meget nøjagtigt, og sørg for, at dit hjem er helt stille. Dine højtalere vil spille en række sweeps for at bestemme, hvordan de lyder i dit rum. Når du er færdig, vil DIRAC vise dig responskurven for dine højtalere, fra 20 Hz til 20kHz. Her kan du se, hvordan de opfører sig i dit rum. Du kan se, hvor dybt de går i bassen, og hvor subwooferen tager over. Du vil med al sandsynlighed se nogle højdepunkter og lavpunkter i kurven, og de er lige netop grunden til, at vi gør dette. Resten af kurven burde være relativt jævn, men der kan også godt være højdepunkter i diskantområdet. Bare rolig, det er her Target Curve kommer ind i billedet! DIRAC vil beregne en jævn responskurve ud fra dine målinger. Du vil se en uændret kurve og en korrigeret kurve. De fleste højdepunkter og lavpunkter bør være glattet ud, og generelt set bør kurven være meget jævn. Da det er langt nemmere for forstærkeren at skrue ned for højdepunkter end det er at skrue op for lavpunkter, vil du stadig se nogle lavpunkter i den korrigerede kurve.

  • Når du trykker “Next”, kan du gemme denne profil i din forstærker. Nu kan du høre resultatet!

Du kan blive ved med at justere

Der er en ret stor sandsynlighed for, at du finder resultatet en smule… uspektakulært. Og det har du ret i. Diracs Target Curve er nemlig meget lineær. Helt objektivt set er den perfekt, men det er ikke sådan de fleste kan lide at høre deres musik. Derfor har NAD udviklet deres egen kurve, som du kan downloade fra deres hjemmeside. Den skruer op for bassen med cirka 4 dB, hvilket giver en meget mere livlig og varm lyd. Upload denne profil til din forstærker, og lyt selv efter. Tilfreds? Fantastisk! Så har du officielt korrigeret dit hi-fi-system til dit rum.

Men konceptet bag Dirac er, at du kan lege rundt og justere i en uendelighed, indtil du er fuldstændig tilfreds. Du kan skifte frem og tilbage mellem forskellige profiler. Du kan trække i frekvenskurven, så den bliver præcis som du vil have den. Så hvis du tager NAD-kurven som udgangspunkt, kan du skrue op for bassen med 8dB eller endda 10! Hvis du vil, kan du skrue lidt ned for diskanten for en blødere, mere afslappet lyd. Der er ikke noget rigtigt eller forkert, når det kommer til Dirac.

En vigtig faktor er de “gardiner”, der sætter frekvenserne, hvor Dirac tager fat. De fleste problemer opstår i bassen, og det er her rumkorrektion er mest effektiv. Men fra 300 Hz og op kan nogle korrektioner skabe flere problemer, end de løser. I de fleste rum kan Dirac forbedre steroebilledet markant, og lyden vil blive klarere og mere afslappet. Men fordi vores ører er så følsomme i det mellemste og høje frekvensområde, vil du måske føle, at lyden mister noget af sin naturlighed. Du kan løse dette ved at regulere på “gardinerne”, så Dirac korrigerer basfrekvenserne, men ikke andre frekvenser. Du kan gemme flere forskellige profiler på din forstærker, så du nemt kan sammenligne “gardin”-indstillinger og kurver og finde den indstilling, du bedst kan lide. Lyt til på dit korrigerede system i et par dage, og lav de justeringer, du mener er nødvendige. Forskellen på Dirac slået til eller fra er forbløffende – i alle rum!

RoomPerfect

Mens Dirac er fantastisk, fordi det lader dig ændre lyden af dit system, præcis så det passer til dig, gør Lyngdorfs RoomPerfect det stik modsatte. Du følger instrukserne på forstærkeren, og når du er færdig, er lyden fænomenal. Det hedder jo ikke RoomPerfect for ingenting!

Det tager langt kortere tid at lære RoomPerfect at kende, men derfor kan vi stadig godt give nogle tips og tricks. RoomPerfect blev udviklet af Lyngdorf til fuldstændig at fjerne rummets akustik fra ligningen uden at skade signalet på nogen måde. Derudover skulle det være supernemt at bruge.

RoomPerfect fungerer med sin egen mikrofon, der følger med alle Lyngdorf forstærkere. Du får endda et mikrofonstativ med i kassen! RoomPerfect vil bede dig om at placere mikrofonen på din lytteposition i ørehøjde. Dit system vil nu spille en høj lyd, der indeholder alle frekvenser i et signal. Det minder meget om den måde, dine højtalere spiller musik på. Når den første måling er færdig, skal du placere mikrofonen på tilfældige steder i dit rum. Når du gør det, vil RoomPerfect lære, hvordan dine højtalere interagerer med dit rum. Det viser en Room Knowledge Percentage (kendskab til rummet i procent), og når den rammer 100, tilføjer nye målinger ikke meget mere viden om rummet. Du kan dog stadig gøre lyden strammere med yderligere målinger.

Du kan ændre måden RoomPerfect lyder på ved at måle strategisk i stedet for tilfældigt. For eksempel kan du vælge udelukkende at måle i det område, du lytter fra. På den måde tager RoomPerfect ikke hele rummet med i sine beregninger, hvis du kun sidder i et bestemt hjørne, når du hører musik. Du skal måle dit lytterum, ikke køkkenet tolv meter væk. Det hjælper også at måle på linje med refleksionspunkter, da de vil have en stor effekt på lydens klarhed. Placerer du mikrofonen tæt på en væg eller i et hjørne, opfanger den mere bas, og RoomPerfect vil ende med en tyndere, strammere bas. Kan du bedre lide en smule mere livlighed og varme i bassen, bør du måle mindst en meter væk fra vægge og hjørner.

Når du er færdig, vil din Lyngdorf forstærker udregne en lydprofil, der får det meste ud af dine højtalere og dit rum. Lyt på det i et par dage for at finde ud af, om du kan lide det. Du kan altid lave en ny måling, med nye målepunkter, og se, hvad det gør ved lyden.

Vi ses i HiFi Klubben

Nu er du færdig! Du har nøje placeret dine højtalere, lyttet, justeret, lyttet, lavet rumkorrektion og lyttet igen. Dit system har aldrig lydt bedre, og du kommer til at elske det mere for hver dag, der går. Der er en god chance for, at dine eventyr med hi-fi ikke stopper her! Du vil stadig lave små justeringer lang tid efter, du har opsat dit system for første gang. Det er alt sammen en del af denne fantastiske hobby. Husk, at HiFi Klubben står klar til at hjælpe, og vi ville elske at høre spørgsmål om opsætning af dit system! Besøg os i den nærmeste butik.

Welcome Listeners!