Mange har hørt, at ”hi-fi-nørderne vil have tykke guldkabler”. Men er der reelt forskel, er der noget om snakken, eller er det hele bare ren salgsgas, så butikken kan tjene flere penge? Det er lidt en hvepserede at stikke hænderne ned i, når man begynder at tale om kabler. For at gøre det så enkelt som muligt trods alt, handler artiklen her primært om højtalerkabler – og ikke så meget om signalkabler, digitalkabler eller billedkabler som eksempelvis HDMI.
Hvad er forskellen på et højtalerkabel og et signalkabel?
For lige at starte med signalkablerne alligevel, så er det vigtigt, at man grundlæggende forstår, hvad et højtalerkabel gør i forhold til et signalkabel. Signalkablet monteres mellem lydkilden (eksempelvis en streamer, pladespiller eller CD-afspiller) og forstærkeren. Højtalerkablet monteres mellem forstærkeren og selve højtalerne.
På illustrationen herunder er det vist ved et eksempel med et simpelt stereo setup. Selve lydkilden, i eksemplet her illustreret ved en musikstreamer fra Bluesound, sender lydsignalet videre til en forstærker. Signalet er på det tidspunkt stadigt meget svagt.
Fordi signalet er så relativt svagt, kræves en type kabler, der tager højde for dette. Det er vigtigt, at kablerne er afskærmede for at undgå indstråling på det følsomme signal. Til gengæld er det ikke nødvendigt med meget tykke kabler, da signalet ikke bærer en kraftig strøm. Men signalet er følsomt, så små ændringer kan gøre en forskel, når signalet efterfølgende skal forstærkes op.
Når signalet rammer forstærkeren, ”tilfører” denne energi (watt) i form af strøm og spænding og gør signalet meget kraftigere. Spændingen bestemmer, hvor højt du spiller (amplituden), mens strømmen bestemmer, hvor mange kræfter der er bag, og dermed hvor robust det forstærkede signal er. På den måde kan signalet bruges til rent fysisk at flytte højtalerenhederne, så musikken kan høres som svingninger i luften. Bassen pumper, og du kan mærke musikken! Jo højere du skruer op, jo mere spænding tilfører du, og jo stærkere bliver signalet, der løber fra forstærkeren og ud til højtalerne.
De kraftige signaler i højtalerkablerne bliver ikke så nemt påvirket af indstråling, men til gengæld kræves et kabel af en vis tykkelse og gerne så kort som muligt for at overføre strømmen med så lavt tab som muligt.
Skal højtalerkabler være tykke?
Her rammer vi ind i en af de første diskussioner: Gør længden og tykkelsen på højtalerkablet en forskel på lyden? Det korte og klare svar er JA. Her er der ikke bare tale om tro, men faktisk videnskab. Et højtalerkabel har nemlig en indbygget ”modstand”, som kan begrænse, hvor let signalet kan løbe ud i højtalerne. Og et tykkere, kortere kabel gør som udgangspunkt modstanden mindre. Det svarer lidt til en vandslange: Jo kortere og tykkere en vandslange er, jo mere vand kan du få ud på den anden side i en given tidsperiode.
Når vi taler forbindelsen mellem forstærker og højtaler, så er det i høj grad på baslydene, at du kan opleve en stor forskel, især hvis kablerne er lange, som det ofte er tilfældet ved indbygningshøjtalere. Det skyldes bl.a. den såkaldte ”dæmpningsfaktor”, som vi ikke skal gå i dybden med her. Men helt kort kan vi konkludere: Længden og tykkelsen på højtalerkablerne gør en stor forskel og er måske endda det allervigtigste, når vi taler om højtalerkabler og hi-fi-lyd.
På kortere afstande er tykkelsen mindre afgørende, men det gør stadig en forskel. Hvis du er i tvivl, så prøv at købe en rulle med 100 meter almindelig 230V ledning, og sæt en højtaler til den ene ende og en forstærker til den anden ende. Så vil du høre at lyden og især bassen er lavere, en den burde være, og lydbilledet mere ”mudret”. Din forstærker har svært ved at sende signalet igennem, da en større del af effekten spildes i ren modstand.
Er et dyrt højtalerkabel pengene værd?
Der opstår ofte diskussioner om, hvor vigtigt det er med kablerne. I HiFi Klubben anerkender vi, at kabler gør en forskel, men det er også vigtigt at få proportionerne med. Køber du et almindeligt, godt stereoanlæg, så skal du sørge for at købe nogle rigtige højtalerkabler. Sørg for, at længden er så kort som muligt, og tykkelsen er så optimal som muligt i forhold til længden. Langt det meste højtalerkabel vi sælger, er i tykkelse fra 1,5 mm til 4 mm, og de fleste trækker 1-10 meter til hver højtaler. Sørger du for at have styr på forholdene mellem disse ting, så er du 95% af vejen til at sikre, at kablerne ikke bliver den begrænsende faktor i dit system.
Vælger du et mere high-end kabel, så har producenten arbejdet for at minimere tabet i kablet yderligere eller bearbejdet metallet på en måde, der optimerer kablet i retning mod en bestemt type af lyd eller installation. Man kan eksempelvis forsølve lederne for at øge ledeevnen eller arbejde med forskellige stik og termineringer i enden af kablet, som gør selve forbindelsen til højtalere og forstærker bedre.
Vi anerkender, at der er forskel på kablerne og metoderne, men det vigtige er igen proportionerne. Køber du et anlæg til 10.000 kroner, så betaler det sig ikke at købe kabler for yderligere 5.000 kroner. Selve effekten af kablet er langt mindre, end hvis du eksempelvis opgraderer på elektronikken eller højtalerne. Placeringen af højtalerne gør også oftest en større forskel end kablerne, hvis bare du har de grundlæggende ting på plads.
De fleste af vores butikker har en del forskellige kabler på lager, og vi låner dem gerne ud i en weekend, så du har en mulighed for at prøve det af derhjemme i fred og ro.
Passion og salgsgas
Hvis du omvendt har købt det bedste gear, du kan finde, og har optimeret hele rummet akustisk? Hvis din musik er godt indspillet, og du virkelig skal sidde og lytte efter? Ville det så ikke være en skam, hvis det var kablerne, der lagde nogen som helst form for begrænsning? Det er den konklusion, mange hi-fi-elskere kommer frem til. Desværre bliver dette også af og til udnyttet af enkelte producenter, som får konstrueret et billigt kabel, der ligner en million og prøver at snyde for at tjene en masse penge på at sælge en løgn om meget bedre lyd.
HiFi Klubbens holdning er klar: Vi elsker god lyd, og vi elsker den så meget, at vi ikke synes, kablerne skal være begrænsningen. Derfor tilbyder vi både standardkabler i god kvalitet samt kabler fra high-end producenter, der går utrolig langt for at vride de allersidste detaljer ud med diverse teknologier. Men vi har ikke meget respekt for dem, der decideret prøver at snyde, og det er altid dig selv, der skal afgøre, om det er forskellen værd for dig. Stol på dine ører, og beslut selv, om det er pengene værd! Det skal være fedt, men der skal altid være sund fornuft, også når det kommer til investeringen i kablerne.
Nørdehjørnet
Skal højtalerkabler være lavet af guld?
Det korte svar er NEJ! Men materialet gør en forskel på kablets modstand. Så hvis du bruger meget billig el-ledning som højtalerkabel, så risikerer du nemt, at der er andre metaller blandet ind i kablet, og at modstanden derfor er større end den burde være. På Wikipedia og mange andre steder kan man slå forskellige metallers ”modstand” op – ofte målt i noget man kalder ”resistivitet”, som er lig med modstanden målt i ”ohm” i en tråd, der er 1 meter lang og som har tværsnitsarealet 1 kvadratmillimeter ved temperaturen 20°C. Herunder ses et udsnit fra Wikipedia.
* Der er mange detaljer i ovenstående tal, som vi ikke kan tage med i den overfladiske gennemgang her.
Man kan dermed faktisk regne ud, at 10 meter højtalerledning på 2 x 0,75 kvadratmillimeter kobber vil have en modstand på cirka 0,5 ohm. Det lyder måske ikke af så meget, men alt andet lige har vi forringet forstærkerens kontrol over højtalerne en smule på grund af modstanden. Er det så hørbart? Ja, det mener vi, det er. Og du er altid velkommen til at låne eller købe kabler med hjem, så du kan afprøve det hjemme hos dig selv.