Gå til indhold
Gør-det-selv folket har vide rammer og gode muligheder, når der skal bygges lyd ind i hjemmet. Her er nogle tips til, hvordan du kommer godt i gang.

I dag findes der masser af kvalitetsprodukter, som er specielt designet til indbygning af lyd, og du kan klare rigtigt meget selv, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. HiFi Klubbens eksperter har her samlet nogle tips til dig, som du kan tage udgangspunkt i.

Forbered dig
og undersøg dine rum

Den gode nyhed er, at du lovligt må gøre det meste selv, bortset fra det med strøm. Overlad alt, der har med elektriske installationer at gøre, til en professionel elektriker. Det kan være livsfarligt at lave hjemmestrikkede løsninger, og du kan komme på kant med loven. Det er også en god idé at tale med en håndværker, før du laver dit første hul i loftet, og jo tidligere i processen, du kan inddrage hjælp og vejledning, desto bedre. Hvis det er nødvendigt, tager HiFi Klubben gerne en uforpligtende dialog for dig direkte med din håndværker.

Indbygget lyd med
multirum

Indbygget lyd og et trådløst multirums musiksystem er en genial kombination, som kan fylde hele dit hjem med alverdens trådløse musik. Her får du den fede lyd og alle de smarte muligheder uden at gå på kompromis med din elegante boligindretning.
Læs mere om Multirum

Du skal være bevidst om, hvorvidt du rent faktisk har mulighed for at indbygge højtalere i vægge og lofter. Hvis ikke du har plads i loftet og ikke har tænkt dig at lave et nedsænket loft, er lofthøjtalere et no-go, og du bør i stedet kigge på diskrete løsninger, der kan monteres udvendigt.

Husk at være meget grundig ved monteringen. Det er utrolig vigtigt, at installationen er 100 procent lufttæt. Faktisk er det nok det allervigtigste i forhold til at opnå god lydkvalitet. Der må ikke være ‘huller i loftet’, og både højtaler og backbox skal slutte helt tæt. Ellers vil bassen sige ”pff” i stedet for ”BUM”, og det er der ingen, der gider at lytte på.

Træk masser af
tomrør (kabelrør)

Når du bygger eller renoverer, skal du altid tænke i tomrør – det betyder utroligt meget for muligheden for indbygningslyd. Har du sørget for at lægge tomrør i væggene, er du supergodt forberedt på dine fremtidige behov. Tænk over at trække rørene fra et centralt punkt, hvor forstærkere og teknik kan stå, til der, hvor du måske en dag vil have højtalere. Det koster næsten intet, når først du er i gang.

HiFi Klubben anbefaler 20 mm rør, og det gør kabeltrækningen nemmere, hvis du placerer tomrørene med store bløde sving. Undgå helt 90 graders sving – så har du sikret dig et succesfuldt fremtidigt kabeltræk.

Den falske væg
– en smart løsning

Med en falsk væg kan alle få en elegant indbygningsløsning uden at skære huller i hjemmets eksisterende vægge. Her slipper du for en masse praktiske spekulationer, kabelføring og montering bliver utrolig nem, og resultatet kan blive utrolig elegant.
Læs mere om den falske væg

Gør det selv
Tips og Tricks

Hvornår skal jeg bruge en
backbox?

En backbox er et separat kabinet til indbygningshøjtalere, som i de fleste tilfælde skal bruges for at få en optimal montering. Der er mange myter og misforståelser omkring, hvornår og hvordan du skal bruge en backbox. Her kan du se, hvad det handler om.
Læs mere om Backboxen

Dampspærre

Dampspærre er en slags membran (oftest en plastdug), der skal sikre, at den varme luft inde fra bygningen ikke presses ud i især vægge og tag. I mødet mellem den varme indeluft og den koldere luft udefra kan der nemlig opstå kondens og fugt – og dermed mug, råd og skimmelsvamp i organiske materialer som f.eks. træ.

I dag isoleres huse tæt, og derfor er der store krav til, at dampspærren slutter tæt, især i nybyggerier. Dampspærren sidder ofte et lille stykke inde i isoleringen, så den ses ikke altid ved første øjekast. Hvis du ved et uheld kommer til at bryde dampspærren, når du monterer en højtaler, er det vigtigt at lukke eventuelle huller helt tæt igen. Potentielle fugtskader kan være en alvorlig ting, og det er derfor vigtigt altid at tage en fagmand med på råd, hvis du er det mindste i tvivl om noget.

Kabler, kabler,
kabler

Selvom mere og mere bliver trådløst, så er kablede forbindelser fortsat den bedste og mest stabile løsning, også til lyd. Højtalerkabler kan trækkes langt, hvis de er dimensioneret rigtigt, og hvis du vælger kabler beregnet til installation, er de nemme at trække igennem tomrør. Disse modeller har nemlig glat overflade og en stivere konstruktion end normale kabler.

I HiFi Klubben anbefaler vi oftest kabel i 1,5 og 2,5 kvadrat tykkelse til indbygningshøjtalere. Hvis kablet er for tyndt og kabeltrækket for langt, vil modstanden blive for stor, og resultatet bliver en tynd lyd uden ordentlig bas. Hvis du vælger eksklusive og avancerede højtalere, skal du have kabler i høj kvalitet og sørge for kortest mulige træk. Så får du al den gode lyd, du har betalt for.

Bo godt med et godt
netværk

Det er rart at kunne samle grej som netværksudstyr, forstærkere, switch og lignende i ét rum. Men hvis du placerer din wi-fi-router i et teknikrum i den ene ende af huset, kan det blive svært at få ordentlig trådløs dækning i de fjerneste rum. Derfor er det en god idé at trække netværkskabler fra teknikrummet og ud til forskellige steder i huset. For eksempel til stuen, hvor du gerne vil have en helt stabil netforbindelse til streaming på TV’et, spillekonsol og musikanlæg.

Overvej som minimum at trække et netværkskabel til ét centralt område, hvor du kan placere et rigtigt trådløst access point til dit wi-fi. Så bliver det nemmere for både dig selv og resten af familien at nyde streaming uden udfald og ærgelser. Husk også, at du skal have god adgang til strøm, dvs. rigeligt med stikkontakter.

Kom endelig ind i HiFi Klubben, hvis du har spørgsmål – og god fornøjelse med dit projekt!

Gem anlæg og højtalere

Lydmøbel
Nemt og smart

Et elegant lydmøbel er det perfekte alternativ, hvis du gerne vil gemme anlæg og højtalere væk, men ikke ønsker at bygge grejet ind i dine vægge og lofter.
Udforsk mulighederne

Book et
gratis
møde om indbygningslyd

Vi vil gerne give dig den bedste og mest personlige rådgivning til dine planer for indbygningslyd. Book en tid til en gratis og uforpligtende snak – så er du allerede godt på vej til et godt resultat. Du er også velkommen til at stille spørgsmål i en af vores butikker.