Gå til indhold

Projektoren
vejen til de helt store filmoplevelser

Med en filmprojektor får du billeder, der skal måles i meter i stedet for i tommer. Her kan du få det fulde udbytte af Blu-ray og andre HD-billedmedier, og du får samtidig en biograf-fornemmelse, der overgår selv det største flad-TV.

Hvis du vil have de helt store filmoplevelser hjemme hos dig selv, er der næsten ingen vej uden om en projektor. Selvom du vælger et stort flad-TV på 50-60 tommer, har det stadig ikke en chance over for en 90-110 tommer projektoroplevelse. Blu-ray-film, sportsudsendelser fra din digitale TV-boks, højopløste konsolspil eller dine mesterværker fra digitalkameraet – her betyder størrelsen virkelig noget!

Et rigtig stort flad-TV med al den nyeste teknik indeni løber nemt op i 15.000 kroner eller mere. Men har du tænkt på, at du for de samme penge kan få en oplevelse, som får flad-TV’et til at blegne i sammenligning? Når du først har oplevet et optimalt billede i projektor-hjemmebiografen, er der næsten ingen vej tilbage.

Tænk et godt lærred ind i budgettet

Projektor og TV er to sider af samme sag

Projektor og flad-TV er to forskellige måder at opleve billeder og film på, hver med sine fordele og ulemper. Hvis du ikke kan mørklægge lokalet – for eksempel din dagligstue – falder projektorens kvaliteter helt til jorden, uanset hvor god den er. I så fald kan et storskærms flad-TV være den bedste løsning.

Projektoren har heller ikke hverken TV-tuner eller højttalere, så du skal have både tunerboks, anlæg og mørklægningsgardiner i sving bare for at se TV-nyhederne. Og du slider samtidig på den kostbare projektorpære. Mange vælger derfor at investere i et TV til de dagligdags ting og så primært bruge projektoren til det, den er helt suveræn til, nemlig film, spil og koncerter.

Hvis du har projektoren i stuen sammen med dit surroundanlæg og dit TV, kan det være en fordel at vælge en surround-receiver eller Blu-ray-afspiller med to HDMI-udgange. Så kan du nemlig koble hele dit system sammen én gang for alle og se film på projektor eller flad-TV, som du har lyst. Alternativt kan du anskaffe en såkaldt HDMI-splitter.

Er du blandt de heldige, som har mulighed for at dedikere et rum udelukkende til hjemmebiografen, kan du heldigvis stadig nyde Champions League og andre TV-højdepunkter i storformat. Det kræver bare en ekstra TV-boks, som du kobler til projektoren, evt. via din surround-receiver. En anden løsning er at købe en Blu-ray-afspiller med indbygget harddiskoptager og dermed også TV-tuner.

Vælg altid en rigtig filmprojektor. Dataprojektorer er lavet til kontorbrug, og de er ikke egnede til filmvisning, uanset hvor fine tekniske data de har

Mørklægning er alfa og omega

Du behøver ikke et særlig stort rum for at kunne få en velfungerende projektor-hjemmebiograf, men du skal kunne mørklægge lokalet, ellers får du aldrig et ordentligt billede. Er du ikke så heldig, at du kan blænde eventuelle vinduer af permanent, kan du vælge mellem mange forskellige typer rullegardiner til formålet, både med og uden motor/fjernbetjening.

Det er også vigtigt at placere projektoren korrekt, dvs. midt for lærredet og i rette højde, så projektoren hænger vandret. Nogle gange kan placeringen godt give lidt udfordringer, og en række projektorer er derfor udstyret med forskellige hjælpefunktioner. Det kan for eksempel være Lens Shift, som giver mulighed for at forskyde projektorlinsen og dermed billedet i lodret og vandret plan uden at ødelægge billedkvaliteten.

Lad dig ikke friste til at hænge projektoren skråt og efterfølgende rette billedet op med den digitale ”keystone”-korrektion – det er ren gift for billedkvaliteten!

Projektoren er et supplement til et TV – ikke en erstatning

Glem ikke lærredet

Lærredet er en meget vigtig detalje, som desværre alt for tit bliver overset. Mange bruger alle pengene og al energien på at få en super projektor for så at runde af med et billigt lærred – eller måske endda blot bruge den hvide væg derhjemme. Men det er jo lærredet, der skal reflektere billedet fra projektoren tilbage til dine øjne – på samme måde som højttaleren i dit stereoanlæg er sidste led i kæden, som skal gengive den flotte lyd fra forstærkeren.

Ingen kæde er stærkere end det svageste led, og du har masser af muligheder for at få et optimalt lærred til din hjemmebiograf, uanset om det skal være motoriseret, manuelt, fastramme, akustisk transparent, skræddersyet efter mål eller andet.

God fornøjelse med din nye hjemmebiograf!

Du skal kunne mørklægge din hjemmebiograf. Ellers bør du overveje et storskærms flad-TV i stedet for.

Hvad betyder ordene